ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Sunday, January 16, 2011

nasib si Pulut Hitam

ha... mesti kalian curiouskan gn tajuk entri kali ni...
emm, hehhea.. aku nak sher satu story kat kalian.... 
sebelum tu, aku nk kalian set kan minda kalian dulu...
minda, mental, emosi , physical n segala2nya kene bersedia tau.. cekalkan diri, ok?
ngeee~~~ =)
here the story goes....
jeng, jeng, jeng....
this story happened last year, maksudnyer year 2010 ler..
adduuuss..aku nk story mory kat kalian pon rase tak sggup...
pAthetic gilerrRSss.. huhuhu..
dek kerana abis final exam aku dapat ler cuti 3 bulan kat umah..
most of my time, aku spent kt umah ( playing maying gn spupu sepapat )
alkisah nyer... 
satu hari tu.. aku mengidam ler nk makan bubur... (mengidam?? ek? sesuai k ayat tu... emm sesuka ati ler,.. huuhuhu)
n baNyak2 jenis bubur aku ni PEMINAT setia bubuR pulut HItam tu...
credit to: the owner of the photo...
peh.. sedap.. 
bubur kacang, bubur jagung or whatever bubur la.. lAngsOng tk  dapat menandingi buBur si hitam tu..
nak2 lagi bila makan yang dah beku.. wa!! bes sgt.. aiskrim pulut Itam! (gulp! nyUmie2..)
pastu....
so.. aku pon wat keputusan ler tuk Masak menDe alah tu sebelum mak gn ayah blik dr kebun.... 
lam famili aku ngan AYAH jer yang jd ahli 'fan Club' kpd bubur tu..
yang lain makan tapi tak seRAkus kami.. 
hehhe RAkus?? bukan rakus tp emm enthusiastic kot... hehe 
selongkar punyer selongkar.. 
hurm.. bahan uTAma takde kat dapur...
so0o... tahu tak pe aku wat?
hah...
aku pi ler umah sebelah... (umAh makcik)
motifnyer tuk pi cari adik spupu aku..
aku pon ckp ler kat die cam ni...
                        'wan ('we' klo lam dialek klate) tlong beli k kakloNg beRAs pulut hitam skilo'
nak tahu die jawab pe??
                        'ah sampai ati mu long, kutuk aku Hitam! malas2.. kakloNg sajo nk kenakan aku!
                         beras pulut  mano ado warna hitam.. perli aku la tu'
aku lam muke terpengung lagi terkejut jawab:
                    'eh... ya Allah budakni... mane ader kaklong perli.. betul la pulut tu itam..
die balas balik
                   'tipu2.. kaklong tipu.. tahu doh kaklong sajo nk ngutuk.. tahu la aku ni hitam (ite..) jgn la sampai pulut wok (yang) putih pon jadi itam jugok..'
aku bertambah bingung diwatnyer...
                    wa!!! addus.. betul la we (wan).. kaklong tak nawok pon (tak tipu pon..) cayo la we eh...
kalian tahu tak? 
sepupu aku tu tetap berdegil tak nk percaye ckp aku.. 
mati2 die kate aku kutuk die... n die siap merajuk agi gn aku.. addus!
siap jeling menjeling agi kat aku...
waaa! adduss.... 'we, kak long tak bersalah....' huhuhhu =(
dek kerana die tknak percaye kat aku, aku KEmpUNAn la nk makan Bubur hari tu..
n biler aku citer kat FAmili aku.. semua gelak terBAhak2... ahahahhehaha
kalian tahu kenape die ckp aku kutuk die??
kalo lam fmili, die jer yang agak 'tak cerah',...
(padahal aku pon termasuk lam species yang tak cerah gak kot)
hahaha..
'iwe2..' aduuss.. smpai skarang kalo aku tgok bubur tu aku teringat kat gelagat die.. 

moral of the story.. : jGn biarkAn oRang salah paham ok? kalo tak KempunaN la jawabNyer.. NgEE~~`


1 comment:

  1. hahahahaaaa..
    gilerrr ahh.. habes kempunan..
    adoii.. i pon da kempunan nih..
    ader x rr kat dapow? hahaa

    ReplyDelete

salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~