ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Thursday, December 30, 2010

bingkisan...



kepada [awak..]

------kalo adik saye, dh lame sy lempag!------
sungguh!!! aku bukan nak melatah... aku bukan emotional, aku bukan kejam atau seangkatan dengannya.. cume aku rase ' tolong la jgn terlibat gn mende2 cmni lagi....! cube la kau sedar wahai adik! tolongla dik, panjang lagi perjalanan kat depan tu.. sedarla please....!!' sape lagi along nk harapkan kalo bukan korang..
sungguh!!! perasaan aku sedih, takut hiba n berbagai2 biler 1st time aku tgok! ya ALLAh, kenape jd cmni....hurmm.. walaupon aku tak selayak mane tuk berckap, tp aku rase ak perlu tuk berkata2..

to be frank! aku dh boring! aku dh lalui banyak experience sal mende yang berkaitan tu! bermula gn mende2 kecik cm tu, tp lamer2 pelbagai rantaian masalah timbul..(cm spider web..) kalo bleh, aku dah tknak lagi mende2 cmtu singgah lam kamus kehidupan seorang aku mahupun kamus keluarga aku... PERITTT!!! itu jer yang mampu aku gambarkan biler mnde tu berlaku lam kamus idup aku..

---'mungkin environment tu yang paksa die jd cmtu" ----
btul! kalo dirujuk lam buku2 sociologi, persekitaran jugak mempengaruhi perkembangan individu.. tp kenape nk jadikan environment sbg satu alasan, kalo Allah dh mengurniakn kita akal dan hati tuk menilai?


----we cannot put the blame on him 100%-----
aku taknk blame sape2.. serius!  tp bg aku 95% perkara yang berlaku adalah dtg dri kerelaan kite sendiri.. yang lain2 hanyer function sbg catalyst jer.. semuanyer bergantung pada DIRI kita SENDiRi.. bergantung pada HAti, neraca segala perbuatan.. ya Allah... LIndungilah kami..
Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati2, tetapkan hati kami di atas jalan agamaMu. Wahai yang memalingkan hati2, palingkan hati kami ke arah mentaatiMu. Amin...
wahai adik! aku mungkin bukan seorang kakak yang baik tuk menegur atau menasihati mu...
tp, ketahuilah jauh disudut hati ini... aku mengharapkan sesuatu yang TERBAIK tuk kalian... sebagai seorang kakak, sungguh aku TAKSUKA adik2 ku jdi tak tentu hala... Allah lorongkan kita jalan yang lurus dengan petunjuk alquran dan addinNYA kenape kite still lagi mahu memilih jalan yang lain itu??  wallahuallam..

p/s: peringatan tuk diri sendiri...

Thursday, December 23, 2010

a moMent to ReMEmBEr!

      sungguh! it's HARD to say 'Good BYE'.. sejak malam semalam, hati ni asyik berdebar2! semua tak kene.. aku sendiri tak thu kenapa...i know something is going wrong.but the matter is, i just do not know what it is all about.. seYEs!!! something is going WRONG with myself! aku lapar, tp bila nak makan tekak ni tetibe menolak.. nk tidoq, tp kepale ni duk pusing2 Ligat..time mandi lak langsong tk rase pe2.. aku bimbang pasai assignment ke? (tp bukan k selalu wat keje last minute?) tp kali ni KAU kene wat DUA assignment cik AYEIN oi!! DUA! diulangi DUA!! ader paham??? (alah elex r.., balik kang leh pulun habis2..) Ayein2.., suke jer kau wat keje jadi berlambak2 kan? aku bimbang pasal pe ek? pasal travel nk g Sheffield pagi sok k?? (tp aku pergi ramai2..) Abis tu aku risau pasal pe??? pasal KAK mIRa, kAK ummU dan lain2 nk balik mESIA eh?? tol k aku risau?? ape aku nk risau, dierg blik k tanah air kot... kan? ARGGGH!!! aku risau pasai pe? what's the problem ayein???? what's wrong with yoU??? Entah! aku sendiri pon tak der jawapan! I have NO answer for that question! but, i still have a Story to share with...
      Harini aku tk thu kenape aku rase sayUUUUu sangat biler pandang Kak MiRa.. TOuching abis... ayien2.. harini, aku keep avoiding myself from her.. aku Avoidkan diri dr pandang die, kalo ckp pon aku tk pandang pon mate cm biase aku wat.. suare pon susah sgt nk kuar dri ank tekak ni.. i hate This situation! i do really need to force my voice to out of my throat! pathetic kan?? suare asyik tersekat2 jer time cakap (nasib akak tak perasan kot, ngee~~..) biler mate mula dh nk mencurahkan sePErigi air, aku cepat2 lari kuar.. tknk akak nampak aku nangis.. (aik? aku nangis k? taklah.. sebak jer, mata jer yang degil tk dengar kata.. aktif nk mengeluarkan hasil yakni air yang suci jernih tu) fuh.. makin nk dekat kul 11 p.m. makin berdebar2! seba serbi tak kene.. Ya ALLAH kuatkan aku!!  kuatkan diriku tuk meREDHAkan segala ketetapanMU, Ya ALLAH.. itu jer yang aku mampu- BERDOA...  walaupon dh berjanji '' i will never cry for this moment" but still aku break the promise.. laju jer tears tu kuar cm air terjun tatkala aku meleraikan pelukan TErakhir gn beliau.. kepada AKAK, thanks for the ukhwah! berukhwah kita kerana Allah.. berpisah kita pon kerna Allah.. oleh yang demikian, Ayein redha ketentuanNYa,..
walaupon dengan seribu satu kepayahan... seSungguhnya Dia lebih Mengetahui akan segala sesuatu..
'......tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.' (2 : 216)

 kenangan Itu sangat INDAH bagi KAMI...





 

Wednesday, December 22, 2010

'newborn edition'

ASSAlamualaiKUM WBKT....

Rasanya dah lama aku ber'kabung' dari menjadi seorang blogger kt sini.. hati dah lama terdetik untuk berceloteh kt sini, tapi entah la.. mungkin determination tu takde kot... sekarangni, aku dah pon jejak kan kakiku kat bumi asing ni.. it's about 3 months. nothing much to say about my life here but... oh nope! i do have something to say! i have to say something actually! yeah, i have to..  i should... i ought to... so., wanna know what it is?? here it comes...

Kala senja itu tiba
Kutermenung sendirian
Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan
Dosa yang aku lakukan
Menerjah ruang fikiran
Masihkah ada untukku keampunan

Gelap rasa dunia ini
Tanpa cahaya Ilahi
Baru kini kusedari
Jalan yang aku lalui
Memusnah pedoman hidup
Melempar hatiku ini ke lembah kehinaan

Dalam kegelapan itu
Terbit cahaya dari-Mu
Memandu hamba-Mu menuju iman
Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran

Kau terangi jalanku menuju syurga-Mu
Dan Kau tunjuki dengan hidayah-Mu
Hanyalah pada-Mu kuhadapkan diri
Mohon keampunan

Wahai Yang Maha Pengasih
Bantulah hamba-Mu ini
Yang kian terumbang-ambing
Di dalam arus duniawi
Kuberdoa kepada-Mu
Memohon limpah rahmat-Mu
Mentari hidupku kan bersinar kembali
                                                   (MENTARI kehiDUpaN - haikaL)


di bumi asing lagi terasing ini.. aku cube mengasingkan diriku dengan sesuatu yang lebih bermanfaat..(bagi firasatku ia bermanfaat, dan mungkin tidak bagi kalian..) aku seolah-olah mencari sesuatu, tp aku sendiri tk mengetahuinya.. (betul tu! aku mencari sebutir permata hitam didasar laut keimanan..) tp apakh permata hitam itu exactly like a pearl?? nope! it's something related to your Qalbi,oh it's mine actually.. something related to my Qalbi.. 

(iaitu) orang yang mata (hatinya) dalam keadaan tertutup (tidak mampu) dari memperhatikan tanda-tanda(kebesaran)-Ku, dan mereka tidak sanggup mendengar.    (18 : 101)
Nauzubillah... sebelum hati kita tertutup, ditutupi dan menutupi sesuatu yang BAIK, let's do something! let's improvise our way of thinking, our way of life and our 'nAWAITU' - fisabillillah....  



salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~