ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Saturday, January 29, 2011

memOri untuk Ayah..~~

asSalamualaikUm...
currently, i'm not sooooo in the mOod of writtIng.. yet still I feel like I wanna pOSt something tonite (just for You guys... )  huRRrrrmmmm...
for this entry... i just wanna let you knOw i'm longinG for My daD! miSs him so Much! huhuuhhuu....
he is a mix, siamEse + malay = handsOme.. ngee~~~
i LoVe him Soo Much...!! ,<3 <3 <3.....  ayah PendIam orangnyer.. taPi once die bErcakap peh leh Selit humoUr agi taw.. hehe ayaH tegaSS, tapi teGAsnya boleH 'neGotiable'..  hehhe that'S why i like Him... not only like, Love him Soo Much instead! kaLo ayah cAkap A, A la keputUsan die... no Other Options.. tp Aku ni, the one and only perSon lam famili aku yang dares to 'neGotiate' gn ayah.. (in other word, stubbOrn maybe?? hehahhah) anak ayah kan... biasela..  =)
kaLo aku nak B, tapi ayah kate A, selagi tula aku akAn usAha sampaI aYAh KAte B... suSah KOt nk Pujuk ayAh! ade sAtu kes ni, time tu aku forM 2.. aku dapAt ler offer tuk Wakil KElantAn g WilderNess MAlaysia KAt LAngkawi..(sorang laki sorang pompUAn..) Biler gthu AyaH, aYAh kate NO!  You can't GoO! (eh tipu la kalo ayah ckp English..., kalian translate ler lam dialek klate yer? hee~~) sediH kot.. wa~~  time form 3, aKu mintaK PerMission ayah tuk nak G HikiNg GUNung TAHan.... suDah di duGA jawaPANnyA pOn same JuGak gn kes yang lAngkawi tu..  NO, No, NO! (manela ayah nk bg keiziNAn , dah la aku peserta terMUda nk JOIn HIking tu.. and paRticipant yang peremPuan 3 ketul jer kot.. mahu nyer ayaH tak risAu.. huhu) even nak pursue Study kat UK ni pon ayah said: taK payAH la JAuh2 lOng..(ayAh risau kat Anak BONGsu diela tu kan kalo blajar jauh2.. bongsu ke aku?? hheeh whatever.. ngee~~~ ayAh sayang Along upernyer.. 
Along pon sayang Ayah sgt2!)
eh.. kaLIan JAngan ingat aku TAk pergi  lak TAu! semua evenTS tu aku perGi! hehe...
daH memAng jenis aku, kaLo aku nak MEnde Tu aku Akan USaha saMPAi dapaT... cm2 ner Pon aku kene daPAt... (this is nothing to do with MAterials.. it's all abOut Achievement, ok?? my perSonal achievement..)
siAng mAlam pagi peTAng aKU pUjuk AYAh...
ditambah lak DOA yang tak pUtus2 Agar AllaH bukAk kan HAti AYah tuk BAgi keIzinAn kaT Aku.. disertAi deNgan sokongan paDu dari MAk.. hooh0ho0hho..  seyyEss emang membara2, berKobar2 determination  aKu time tu dek kerAna sokongan pAdu seorang Ibu..... 
kan aku dah ckap ayaH boleh dinegotiate..Soo, Las2 aYah iZinkan juGak akU perGi.. meH aku bagi tipS nak nk puJUK Ayah kat Kalian.. (Ngee~~ bajet pAndaila KonON.. haha) 
the MOSt SweeT couPLe in THe WOrld... 
FirSt kalian kena ler ckap leklop kenape kaliaN nak pergi or Why YOu wanNa do THAt... KAlian BAgila HUjaH2 YAng mantap and MAmpu meNunjukkan KAlian Matang (walaupON hakikatnyer Tak mAtang.. hehehe.. impressiOn tu penting kot..) kalIAn kene YAkinkan Ayah kalian YAng kalian MAMPU! and KEne Ade DEterminatIon.. trY banyAk kali.. (sampai jenuh dAh Ayah nak ckp NO, then biler ayaH dah jenuH nk UlanG mende yang Same pOtensi ayaH nk ckp YESSSsSs tu TInGGI KOT eheh) conFirm AyAh kalian pOn akan Bagi koT kaLo kaliAn sendiri Yang tunjukkan KAilan BErSungguH2 tuK wat menDe tu..... Ayah mane yang TAk NAK tGOK anak DIe GUMBIRA, RIANG CERia...?? So0o0...  LOVE YOUR dAd...!!! (mak Pon kene SyanG ugak Auw.. ngee~~)

Thursday, January 27, 2011

strEEEeesssSSs...

berita terrRRrrrhangat....

kalini.. aku nak lapOrkan satu berita HAngaT! peh terhangat gIlerssss lam kamuS kehidupan seoraNg aku..
so this is the news...
PLymouth, 27 Jan 2011 - a sweet girl, (sweet k? ah bedalla... *wink*)  telah mendaPAti dirinya GEMo0o0oK, Obeeeseee, bulAt, teMbam  and seangkatan dgn nyer (aik biler plak gadisS tu pernah kuRUSSss?? huhhuoho0ohoho) dan kini teLAh tRAuma dgn dirinye seNdiri.. WAAAaaa..!!! =( girl tersebut telah berMurungan dan mengalami StRess yang teruK lalu meNgamBil langkah Dengan menyeraNg peti Ais di daPur rumah berkenAan.. lalu meNgeluarkan 2 diulangi DUA bijik pEar dan menelannYA dgn RAkus.. (tipu giler kalo menelan pear, bukan telan die kunyah je.. ngee~~ ) sebelUm itu die telaH PON MenghiruP souP ayam dgn jayenyer sebagai diNner.. (pehHH.. mahunyEr tak bulat??) and sebelum tu lagiK die tlah brunch Gn Roti 2 keping! ya kalian.. 2 keping bukan sekepIng...ditambah lagi dgn mAKan fillet O fish 3 slices... Woow! fantastic... nafSuu maKan yang HEbat! kan? (tak sedar diri tol.. wakkaka.)

bulat pon KIUt pe?? kan2? ngee~~
wlaupon sudah terpampang seKeping kertas yang Gedabak besar (tipu jer tak besar pon, hehhe kertas tu saiz A4 jer) mengenai perJAnjian untuk kuruiH, tp gadis berkenaan tidak MAmpu and GAgal menGAwAl nafsunyer pabila meLIhat makanan.. tanpa diSuruh dan seGAn silunyer gAdis Berkenaan menerkam makaNAn yang dimAsak kawan2nyer..,.. (errr menerkam??? pelik jer..huhuh) kekadanG belum Sempat kwannyer siAp menghidang, gaDis berkenaAan sudah pon meNGunyah.. (iSy teruk errr!!) ape nak jadi ni??? camni k nak kuruiH?? uhm3...
waLaupon daLAm keadAan murung, gadis BerkeNAan still lagi MAmpu untuk berBLOgging disini.. (TEEEeeeeeeeEEeTTTT, hahhaaa.. diam2 suda~~~)
kepada KAlian.... kalian dimInta untuk MEmbantu Gadis Berkenaan...
akibat kestreSSan melaMpau lamPAu..
sebaRang cadangan Dan pandanGan BernAs untuk membantu GAdis berkeNaan boleh ler diSelitkan dalAm rUangan komen mEngOmen di bawaH ini..
dengaN itu..
SAye Ayein a.ka reporter Khas untuk berita ini MElapoRkan UnTuk keHiduPAn SeorAng AKu BloGGEr station..
sekian... daaa~~~ wassalam.. =)



Friday, January 21, 2011

the kinda boring entrY..

assalamualaikum...
hai kalian..
kalian pe khabar? sihatlah hendaknyer.... INsyaAllah..
ape2pon..
aku doakan kalian sihat walfiat and sentiasa dibawah lindunganNya,.. 
amin...
aku tak thu nak menconteng pe kat sini malamni..
langsong takder point nk dihuraikan,..
but i know and i'm sure enough i wanna be here...
be here for updating this entry...
to be frank, I've no idea on what i'm gonna say..
huhuhu...
o0oo0pSsssS...
hey.. wait...!
ayein, you do have something to share with..
ahaXx...
yyuuP! that sTory... hoh0ho..
so, MAY I? WOULD you please be my loyal Readers?
promise me you will Read this till the end ok? (warning: this kinda BORING entry)
ngEE~~~
for the past three days... soMething happen to me...
waaaa!!
patient please.... ayein2...
teruk sgt2...
wa!!!.
aku dah diSAHKAN ade penyaKIt!


penyakit yang SGT2.. teruk!
penyaKIt TERSHASHUL!
aku pon tak tahu sejak biler aku dapat penyakit tu..
peh.... teruk kot... aduuyai! ayein2.. 
wat malu company jer.. hhehhhhahah
dek kerana penyakit tu...
aku swicth perkataan jd pelik2.. hhahhaa..
and ader satu situation tu aku nak ler report sal Gas yang takder kat umah..
so aku pon Call ler hotline kt campus aku ni..
dgn confident nyer aku ckp kt die...
'i'm from hoUse THIrty-FU... waaa!!
instead of saying thirty-two aku said thirty-Fu!
ummi yang duk sebelah aku, terbeliak mata tgok aku.. hahhaah
aku lagila berGANDA2 terbeliak!
apesal la weng sgt aku gi ckp cm tu.. kuang3... =)
waahahahaa... malu2...
meh layan list words yang aku switch dek Penyakit SHAHUL yang ktikal tu ---->

  1. sudoku ------ sadaQo
  2. hypermarket ----- super raye
  3. banana ----- panana
  4. dalam mase ------- Sabar mase
  5. national insurance/ NI ------- NU
  6. telephone ------- faniPon.
and banyak lagi ler.. terkira Aku nk hitung! wahahhaha...
ayein2.....
kadaNg2 orang tanyer LAin, laIn pulak aku jawaB! 
adddessss... rOhOXXxx nguh la.. paRAh2..
pe kene ni ayein?? isy3...!! 
huhuhuHUUUUu... (no kOMen.. ngEEE~~)

p/s: kalian tolong ler aku cri PEnaWar nyer kalo tak makin parah aku diwatnyer ni..... =).waaaaa!!!



Wednesday, January 19, 2011

hobby mobby~~

Assalamualaikum kalian...
emmm nak thu tak pe aku wat sepanjang2 minggu ni.. Ops tak smpai semiggu pon hehee.. 2/3 hari ni..
kalo kalian taknak thu takpe... aku nk cerite gak.. ngee~~ kejam kan? haha
dek kerana ketiadaAn kerja (perasan takder kerja, padahal belambak jer.. hahaha)
aku lalu mengisi mase2 terluang gn hobi2 ku itu...
sungguH sserOnok tak terkira! betul.. tak tipu pon...
meh aku describe kat korang cmner prasaan aku...
tp ader syarat n tatacara lu.
first, kalian kene mempunyai IMAgiNAsi yang tingGi..
second, kalian kene senyum 3kali...
senyum seindah nasik goREng  koreA!
separuh ke kanan, separuh ke kiri pastu last sekali senyum selebar2nye senyum ok?
third baca bismillah....
then baru leh start baca yang kat bawah ni tau.... =)
cube kalian bayangkan, kalian dah lame tk makan nasik air, pastu tibe2 semalam ader org pi hantar kat umah kalian... hah! seronokkn?? cm tu gak la aku ase.. hehhe tu jer...
(ahahhaa oppSS sabar2.. jgn marah2 yer.. nggeee~~~
here, I enclosed you the list of my HOBBIES... not just hobby but HOBBBIEEEES ok?
  1. membaca buku n other ilmiah info..... (mencari mutiara didasar hati / jangan bersedih / blog Angel pakai Gucci and etc..)  ----->   banyak termenung dari membaca yer.. hehehe
  2. memAsak package dengan MAKAn sekali..... (walaupon tk sedap, n tak reti.. main hentam  ajer... =0 uiikks cm ner nk kuruih ni ayein???  TETTTT.... maaf tiader jawapan.. hahahha)
  3. layan tom and jerrY, Anak2 siDek and yang best sekali aku layan keluangman kat YouTUbe.. (jatoh cinta sudah gn boRhan tu.. tiungman pon coMel kan?)
  4. meLukis... (eRRr.. pandai ke aku?? tangan pon cm kaYu.. 
  5. kerassS jer ader hati nk melUkis? tp kalo conteng monteng aku PRO gilerrSs.. heheh )
  6. jadik INterior Designer tuk bilik SendIri.. hehhe - yang best HOUSeMAte yang rajin meMbaNTu ku mengangkat n menolak peraBot2 tu.. creDit to Ecah and UMMi! yeah! diearg sangat GAGAH perKASa.
  7. BOraK2 IMAn ngAn HouseMAte.. tajuk PaliNg haNGat sudah semesti nya sal BAITUL MUSliM.., caLOn SuAmi..bla2,bla, bla... yang pentIM selalu toPik KAWEN.. hhahsahhahhaah (perhatian yer kalian. topik ni bukan sajer digemari OLEh penghuni umah 32 tapi juGAk penghuni umah 20.. Hehehe.. kan2?) soAlan panas yang selalu aku dapat nk tak KAwin GN SEpupu..  takpon sudi tak anda BERMADU?? Apekah??? terkedu aku diwatnyer dgn soalan2 itu... huhu 
  8. hah... last kali.. cube teke..  err tk thu?? ler.. isy!! ape lagi kalian. suke BERBLOGGING kat sini berjam2 tanpa henti.. ngeeeE~~~ (isy ayein2,,, takder kerje tol! teruk nau hang ni... )
hah.. ckap sal masak yang tersenarai kat tempat kedua tu aku ader cerita nk sher gn kalian.. 
nk tahu tak per? ehhehe.. mesti korang terkejut.. seYYEss... hahahaee.. 
so, better kalian tarik nafas dalam2 lu k? ready?? n GOOOO!!
aku and hOUsemateS wat ROTI CANAI! hoho..
 roti canai pertaMA kami kat UK! bertungkus lumus kami berusaha tadi... (nak makan punyer pasal kan..)
aku ngan ecah department roti.. NIk gn Ummi department gulaI..
bahagian dough semua tu aku gn ecah lepas begitu jugak yang bab GULAi menggulai ni..
tapi biler part nk teBAR mENeBAr roti yang BELUm diCAnai tu perGGGH.. FAIL! diulangi FAIL.. hahahah
macam2 gaya teBAran ader.. cm spIDErman ader.. GAya SIDAi baju POn ader.. gaYA dikir BArat pon BOleh kalian liHAt jika kalian amaTi gn teLIti.. hahaha..
hahhaHAHa.. 
terKOyak, BErlUbaNG, Senget.. semua pattern ader... (bagi kaMI itu SEni.. hahhaa.. kaMI baNGga dengan HAsil kerja KAmi..hehehe)
nah kat sini.. aku selitkan ROTI yang tak cukup sifat CAnai nya yer.. 
buat TAtapan KAlian.. hehhee














waLAubagaIMana ruPE itu rOTI kamI teTAp mampu MENghaBISkannya seHIngga ke kePIngaN terakHir,, hehee 
and kaMI sgt Enjoy....
THANkSSsss HOusemates:
X0xo0o0 to AisYah, UMMi,, and NIcK!
gambar sesuke hati..


say nothing please! =)


Sunday, January 16, 2011

nasib si Pulut Hitam

ha... mesti kalian curiouskan gn tajuk entri kali ni...
emm, hehhea.. aku nak sher satu story kat kalian.... 
sebelum tu, aku nk kalian set kan minda kalian dulu...
minda, mental, emosi , physical n segala2nya kene bersedia tau.. cekalkan diri, ok?
ngeee~~~ =)
here the story goes....
jeng, jeng, jeng....
this story happened last year, maksudnyer year 2010 ler..
adduuuss..aku nk story mory kat kalian pon rase tak sggup...
pAthetic gilerrRSss.. huhuhu..
dek kerana abis final exam aku dapat ler cuti 3 bulan kat umah..
most of my time, aku spent kt umah ( playing maying gn spupu sepapat )
alkisah nyer... 
satu hari tu.. aku mengidam ler nk makan bubur... (mengidam?? ek? sesuai k ayat tu... emm sesuka ati ler,.. huuhuhu)
n baNyak2 jenis bubur aku ni PEMINAT setia bubuR pulut HItam tu...
credit to: the owner of the photo...
peh.. sedap.. 
bubur kacang, bubur jagung or whatever bubur la.. lAngsOng tk  dapat menandingi buBur si hitam tu..
nak2 lagi bila makan yang dah beku.. wa!! bes sgt.. aiskrim pulut Itam! (gulp! nyUmie2..)
pastu....
so.. aku pon wat keputusan ler tuk Masak menDe alah tu sebelum mak gn ayah blik dr kebun.... 
lam famili aku ngan AYAH jer yang jd ahli 'fan Club' kpd bubur tu..
yang lain makan tapi tak seRAkus kami.. 
hehhe RAkus?? bukan rakus tp emm enthusiastic kot... hehe 
selongkar punyer selongkar.. 
hurm.. bahan uTAma takde kat dapur...
so0o... tahu tak pe aku wat?
hah...
aku pi ler umah sebelah... (umAh makcik)
motifnyer tuk pi cari adik spupu aku..
aku pon ckp ler kat die cam ni...
                        'wan ('we' klo lam dialek klate) tlong beli k kakloNg beRAs pulut hitam skilo'
nak tahu die jawab pe??
                        'ah sampai ati mu long, kutuk aku Hitam! malas2.. kakloNg sajo nk kenakan aku!
                         beras pulut  mano ado warna hitam.. perli aku la tu'
aku lam muke terpengung lagi terkejut jawab:
                    'eh... ya Allah budakni... mane ader kaklong perli.. betul la pulut tu itam..
die balas balik
                   'tipu2.. kaklong tipu.. tahu doh kaklong sajo nk ngutuk.. tahu la aku ni hitam (ite..) jgn la sampai pulut wok (yang) putih pon jadi itam jugok..'
aku bertambah bingung diwatnyer...
                    wa!!! addus.. betul la we (wan).. kaklong tak nawok pon (tak tipu pon..) cayo la we eh...
kalian tahu tak? 
sepupu aku tu tetap berdegil tak nk percaye ckp aku.. 
mati2 die kate aku kutuk die... n die siap merajuk agi gn aku.. addus!
siap jeling menjeling agi kat aku...
waaa! adduss.... 'we, kak long tak bersalah....' huhuhhu =(
dek kerana die tknak percaye kat aku, aku KEmpUNAn la nk makan Bubur hari tu..
n biler aku citer kat FAmili aku.. semua gelak terBAhak2... ahahahhehaha
kalian tahu kenape die ckp aku kutuk die??
kalo lam fmili, die jer yang agak 'tak cerah',...
(padahal aku pon termasuk lam species yang tak cerah gak kot)
hahaha..
'iwe2..' aduuss.. smpai skarang kalo aku tgok bubur tu aku teringat kat gelagat die.. 

moral of the story.. : jGn biarkAn oRang salah paham ok? kalo tak KempunaN la jawabNyer.. NgEE~~`


Wednesday, January 12, 2011

Concern!

ayein...
kenape gn kau ni...  kau ok k? (monol0g jiwa.. adduSSs!)
aduhai hati yang satu jgn ler kau wat onar lagi.. 
be strong please! be firm and beware of your own emosi yang entah pe2 ni...
 hurm... (inhaled, exhaled... inhaled...exhaled...)
ayein2...
kau ni kenape?? pelik semacam jer... kenape?? 
why? what's wro0o0ng dear?? what's wrong? (berMonolog lagi.)
~~~entah! tak tahuUUU! ~~~~~~
aku nak Quote sebaris ayat ni LEh?? 
(ala quote jela, tu pon nk tanyer k? pelik btul la kau ni ayein...) <--- tgok! bermOnolog lagi..
SAH!! emang ader yang tak kene ngan kau ni .. isy, isy, isy..!!!

quoTation itu berBunyi begiNI~~
         kalao takDEr makhluk yaNg nk concern sal kita, ALLAH kan ada!
walaupon hanya sepotong ayat, tapi makne yang tersirat lagi menyiRAt tu mamPu meNusuk2 hati yang Satu itu... ya Allah.. 
conCern Allah pada Kita (pada kalian, aku mahupon sesiapa) tak Mampu dan tak dapat ditandingi langsong oleh mane2 cOncern yang datang dari ceruk2 bumi ni... walauPon dilawAn denGan cOncern dari Berjuta2 makhLuk, concern DIA yang HAkiki itu tetap YAng terULUNG.  
kalian (aku sebenarnyer) tak perlU rase sedih, menyedihkan, menyeDehi, kecewa atau Sebagainye dek Kerana ketiaDaan sesiapA tuk toloNg meNG 'concERn'kan tentang kalian, tentang kesakITAn, keSusahan atau KEseksaaN yang kalIAn tangGUngi, beBAni atau haDapi....
kenape aku yang keNe tangGung menda ni soram2? takder orang pon kisah sal aku..           kenape2?? kenape aku yanG dapat camni, dapat cmtu.. trouble situ, trouble sane...
hah, kadang2 soalan weng2 camni kuar dari fikiran kita biler kita ader face something bad kan?? tol tak kalian??
kalo tak pernah, bagUSla,, alHamdullilah... 
THUMBS up!
kalau kiTA seDar yang Ujian dataNG dari ALLAh itu bukan Sahaje datang tuk Menguji kEimaNan dan ketakwAan tp juga unTuk bagi HINT  yang 
ALLAh 'concern' pada Kita..,
Kita tak kan peRnah raSe 'DoWn' cam tu.. 
tAk kan rase KEsengSaraan loneliNess tu...
beTUL...
Allah bagi kitA ujiAn tu sbb Allah concErn kat kita.. 
Allah nk kita SelaLu meNGadu kat DIA dgn DOa2 yang penuh Rase keHAmbaan dan pengharapan serta KEyakinan 
yang utuh padaNYa..  
Allah itu MAHA PenyaYANg dan rase SAyang yang ader kat kita NI pon miliK DIA.. 
Allah SELALu saYAng KITA.. 
tapi KIta jer yang TAK SAYAng DIRi sendiri.. 
Allah KAta JANGAN, kita KAta Boleh...
ALLAh kate ' amar makruf nahi mUNGKAr'
tapI kitA SWitch - amaR MUnGkar naHI tu plak yang makruf..
NAUzbillAh...
Allah suRUH semayang 5 kali shari, puase sebulan stahun pon KIta MengeLUh... 
ader jer Alasan yang kita nak BAgi... 
agak2 nanti... 
Alasan2 dan hujah2 mantap yang kita BAgi tuk lepasKAn diri dari laksanakan tugas sebagAi hambaNYA kat dUnia ni akan diterima TAk kat HAri PEmbaLASan tu??
Renung2kan...
WallahuaLlAm...


(p/s ; peringatAn tuk Diri SEndiri yang SElalu and senanG lArgha n HAnYut ni...)
CREDIT TO : MR you know WHO yOU are! =)
                      ; Miss Nadiah jugaXx dgn kata2 itu :
                             la tahzan yein.
                             :) ♥
                             kan Dia ada?
                             'Allah tidak menetapkan qadha' bagi seorang hamba, kecuali qadha' itu baik bagi dirinya'

Saturday, January 8, 2011

untuKMU ibu..~~

assalamualaikum...

kehadapan ibu TERCINTA lagi TERSAYANG..
perMAta haTI along...
sepatotnya along perlu sambung wat essemen SbE yang terbengkalai tu,..
tp along tk leh nk fokus biler along thu mak tak cam biase..
along nak dgr mak PErli along cm biase.. along nk dgr mak kate along bulat...
along nk dgr mak usik along gn si MAil tu.. along nak dgr mak ketawa cm biase...
tapi tadi time along kol, suara mak lain..
bila along tanya, mak kate suara mak lain cos tgh ngantuk... mak tipu alongkan??
along thu mak ngah SEDIH kan?? along tahu walaupon mak tak ckp.. along thu mak.. alongkan anak mak?
along try nk wat mak gelak2 cm biase gn lawak yang entah pe2..
yer mak gelak, tp gelak mak hambar.. tak cm biase..
biler along ckp; 'mak, org nk kawen boleh?'
terus jer mak ckp; 'boleh.., kawen la..'
pelik??? seyes.. along pelik.. biase mak akan tanya along; 'ader k orang yang nk masuk pinang tu?'
tapi tadi lain jawapan mak...
mak.. along rindu sangat2 kat mak... betul! along tak tipu... along teringin nk makan makanan yang mak sUAp.. walaupon mak kate geli nak suap, tapi mak suap jugakkan kt along.. bahagia sgt ase...
malam2 mak akan usap dahi along time tidor kan? along tidor tersenyum soram2, mak..
beruntung sangat dapat mak sbg IBU...
biler along kol maksu tanya sal mak... maksu cakap mak SUNYi kot....
agipon takder oRang kat umah.. yaYA pon dah gi KL, ayie tak lame agie akan ikut maksu..
maksu ckp, mak selaLu tanya sal Along kat maKSu..
along tahu MAk rindu Along kan? alonNg PON RindU mak.. Rindu SANGAT2..
mak JANGAN sedey2 tau..
along sihat jer Duk sini.. betul mak, along dah bulat dah sekarang,,
agipon aloNgkan ader abang sepupu kat sini.. kawan2 pon ader ni..
budak kedah and budak melaka yang datang umah kita aritu pon ader mak..
eCAh, budak bESUT yang mak jumpe kat airport tu pon ader...
along ok la mak.. insya Allah, takde pe2..
mak tak yah la bimbang2 neh? along nak mak epi2 cam biase tau..
saYAng mak sgt2...

emm.... hai hati, jgn la kau rapuh! ya Allah kuatkanla aku dengan semua ini... amin!
along doakan ;


ya Allah ya Tuhanku, cucurilah rahmat dan kasihilah kepada kedua ibubapaku seperti mereka mengasihi dan menyayangiku sewaktu aku kecil.. amin..

untuk mak gn ayah yang TERSAyAng....




Wednesday, January 5, 2011

a journey of the travellerSSs..

Untuk kali ini, izinkanla diriku untuk berceloteh tentang satu cerita berkenaan sebuah journey - a journey to the other part of HIS land; Sheffield.. it's all about Our journey.. not just my journey, but ours which is KAMI.. (dah lame teringin nak share ngan kalian, tp KEsibuKan yang dibuat2 di tambah dengan keadaan yang tak seberapa suitable tuk aku berceloteh mende2 berat cm ni.. ~~~ biasala Orang baru pindah bilik, ngEee~~; memLambatkan proses pembikinan entri sebegini.. ape pon Aku sgt TERUJA tuk share this journey to kalian..

pelbagai peRistiwa yang mencabar kewaRAsan hati dan keImanan Diri berlaku di sepanjang perjalanan Kami itu... sangAt sangaAt saNgat mencabar bagi Kami sebagai orang baru disini ditambah lagi dengan membawa title sebagai perempuan dan juga sebagai orang yanG tak pernaH tRavel di bumi  Asing lagi teraSingni.. Tapi, dengan berbekalkan seceBis KeYAKINAn diri dn segunUng tawakAl kepada ya RABB, TUHAN sekalian alam, di langit mahupun dibumi.... (bergunung2 tawakal sebenarnye..) kami GAGAHKAn diri untuk bermusaffir  (berjaulah n bertadaBBUr alam). Kami?? Sape tu kami?? Kami adalah uMmI, ZetI, sYahiDAh and of course me myself, AyEin.. kenape kami bermusSafir dalam kesejukAn winter sebegini?? Sebab.... kami nak JOIn program PMS – PERHIMPUNAN MusiM SEJUK! (dah namenyer sejuk, memangla kene time2 winter kan..tiade pilihan lain,huuUU~~) seYES!! Berdebar! Peh.. mula2 tu emanG rase cm nk tarik diri kot., tknak pergi.. wa!!! Taknak... majority rase cm tu! Rase nak duk lam Bilik wat ESSEMEN jer.. (wow! Wat essemen?? ayEin semangat nak wat essemen?? Tipu gilersss.. kuang3..) kalo ayein sanggup duk lam bilik sorang2 semata2 nk wat esSemen, emang kalian kene tabik spring arr! Tabik sampai bunyi tooing, toooing, toing... sgt bertuah la kalian kalau berkesempatan tgok ayeIn RAJIN berEsseMEn.. =) (amaran: sila JANGAN ikut peRAngai ini.., sekian!)

first day nk start journey tu, awal2 agi bangun.. padahal tk dapat tidor lagsong pon.. conflict emosi,.. ape taknya, tarikh kami start journey tu same gn tarikh kakak kami balik Mesia.. huhu.. tak keruan gak r  kan nk pujuk diri gn keadaan sekeliling..
pagi tu, dek kerana terlalu excited kiterang nk bertolak dr MArjOn ke bus station kat city tu, kami tertinggal bekalan makanan a.k.a sandwich yang diwat malam sebelumnya.. hehhe.. dalam keadaan licin bersalji aku gn Umi berlari balik ke umah 32.. demi makanan, kami sanggup redah kesejukan dan kelicinan itu (indicatornyer: kami suke makan, huahaha)

kuatkan kami???
Sampai ler kat bus station kt city (Plymouth) gn jayenyer.. fuh..awal lagi, bas kul 7.45 a.m.  Pastu, kiterg g ler check bas yang nk g London tu duk kt ner.. aik??? Mane bas nyer?  Tkder?? Ek?? Biaq betiqq wei korang..? (Ape lagi.. kami time tu cuak gilersssS kot.!) Alaaaaaa.mak!!! Salah station!!  Bistu station mane?? Ape lagi kami serang ler orang sekeliling yang ader tuk tanya which one is the place for the Mega bus? Then, biler dah thu tempat tu, kami berLAri2, berkejaraN dalam kesejukan Pagi... dalam kelicinan AissSs! Dengan beg yang masing2 BESAR cm balak melekat kat belakang! Peh, Cube kalian bayangkan.. 
Ya Allah.. jUjur aku cakap time tu, aku hanya nampak Bas jer.. selendaNg yang dipakAi haru biru pon dah tak kisah! kasUt yang baru beli masuk Lumpur pon aku tak Heran.. seyes, tak tipu pon! Yang penting , aku nk kejar bas.. Bas., baS, Bas..!! jauh lam Hati aku (mungkin jugak sahabat2ku) Berdoa:

Ya Allah, tolong kami.. tolong Ya Allah... jangan bagi bas tu gerak sebelum kami tibe.. tolong kami Ya Allah.. tolong ya Allah..

Hah,, cube teka ape yang berlaku seterusnya???  Jeng, jeng, jeng... Pandai pon kalian... betul sgt tekaan kalian itu! Kami tibe betul2 time dierang tengah check luggage, opps I mean ticket! Ya Allah.. Alhamdulillah! hilang segala penat bin lelah bin semput itu.. fuuuh, lega~~

Biler dah sampai LONdon..
Satu hal plak kiterang nk cri jalan nk g umah kakak senior.. pusing2 kuar jalan same.. huahahha.. addeiss..(perhatian; kami bukan SESAT ok, tapi Cuma tak tahu jalaN jer..) hahha.. berbekalkan TUBE Map yang kecik secoet tu, we manage to find her house walaupon banyak kali tersalah masuk ‘lorONg2 penagih Dadah’..(quoted from Ummi) alhamDullilah.. tapi seyes.. kami sgt terUJA tgok  keDai HALAL berlambaK2 kt area Aldgate East tu.. peh.. kami yang agAk kelaparAn time tu memandang kedai2 itu dgn penuh  NAFSU!! Wo0oW nafsu!!?? Bahayer2... and malam tu jugaks, kami gi serAng KFC!! Ehem.. lepas kempunan.. ngee~~

pMs kt Sheffield (Revival of a Rhythm..)


Program yang sangat menarik.. betull!!! Sgt2 menarik.. tahun depan kalian pergila join neh? Best.. isu2 yang sangat significant dan praktikal dalam kehidupan kita seharian.. masya Allah.. gaya kupasan pon sangat2 idealistik, hujah2 yang diutarakan oleh jemputan2 kHas tu sgt terkesan dgn jiwa especially jiwa aku ni..
Bagi aku, kesimpulan yang aku leh wat ialah...
terima kasih pada yang berkenaan....
 Kesyumulan islam yang dipraktikkan lam kita punyer kehidupan mampu membina unity among our community. Why?? Because kalo semua org ader kefahaman islam yang tinggi dan pengamalan yang berterusan dalam segenap aspek kehidupan confirm2 langsong takde pertelagahan mahupon pertelingkahan.. and semua saling berkolaborasi untuk kejar REDHA Allah.. penyakit WAHAn pon mungkin akan lenYap, insya Allah.. tapi.. kita harus ingat! Sebelum kita mampu membina komuniti yang sedemikian, kita sendiri perlU kearah itu.. kita harus bersihkan jiwA kita dulu! Dengan cara bagaimana ?? Yakni kita perlu ikhlaskan Diri LILLAHI TAALA..
Keikhlasan itu sesuatu yang terlalu sukar tuk di judge.. and ikhlas juga merupakan rahsia kita dengan Allah.. takder sapa pon leh tahu even malaikat pon tk tahu.. jadi, walau dengan apa cara atau keadaan pon kita perlu letakkan ALLAH sebagai indicator dalam setiap perlakuan dan perbuatan kita..
kenapa, mengapa dan kepada siapa sesuatu perkara itu dilakukan semuanya mempunyai jawapan yang sama iaitu ALLAH!
Percayalah kalian.. kalau kita meletakkan ALLAH at the FIRST place , kita TAKKAN pernah Rase KECEWA sebab kita tahu and yakin akan kekuasaanNYA. yaKin dan beriman bahawa Allah itu bersifat BERKUASA atas segala sesuatu.. DIA mampu untuk ape yang kita tak mampu..

Sesungguhnya urusanNya apabila Dia mengkehendaki sesuatu Dia hanya berkata kepadanya, ‘JADiLaH!’ Maka jadilah sesuatu itu. (36 : 82)



sepintas lalu di PMS
kantoi!! =)


ni gmbar yang supposed aku antar tuk foto competiton tu... 'ukhwah'


group 14!



Biler habis PmS.. (tour London)

Kami amBik keputusan tuk tour London sebelum balik Plymouth.. best sgt leh ‘tadabbur’ kota London gn kawan2.. yang paling best, kami gi WHITE CHAPEL.. woohoo0o0 banyak gilerssS baju and seangkatan dengan nyer di jual.. rata2 orang Pakistan, Turkistan and semua yang ‘tan2’ ler ader kat situ.. rase cam duk kat India pon ader.. ngee~~~ apa taknya, lagu BollYwooD merata2 kot... tak percaya?? Jom kita gi same2 next time neh?? Hehhe

Kepada ummi... thanx dengan memori PisaNG gn LMC (London muslim centre) yang sangat menyeronokkan.. hahha.. kelakar abis!! Aduuooiyai!
Pisang?? Pe kene la ngan pisang tu... camni, meh aku cer kat kalian... dek kerana aku terlIUR and nafsU membuak2 (nafsu lagi, isy!!) nak makan pisang aku utarakanla nk beli pisang 2 bijik kt uMMi.. baguih jugak, katenyer.. (time tu paham ler aku, yang die pon tgh kelaparan gak..hehhe) sebakul pisang yang banyak gilers and besar2 and sangat2 menggiurkan mata yang menenguknya tu harga die 1 pound jer.. seyes! 1 pound.. peh.. murah kot.. kalo kami duk area situ, hari2 wat cekodok kot.. (jepuk pise – versi kelate). Kami ambik ler pisang lam bakul tu 2 bijik, pakcik yang tgok tu awal2 lagi geleng kepala ckap ‘nope!’ wa...!!  sedihnyer.. kempunan~~ 
tapi, kejap jer kempunan tu.. Alhamdulillah.. hhehe pakcik tu pi ambik pisang yang tempat lain.. yang tu die taknak usik sebab dah atur dah kate pakcik tu... wah!! Mase tu berbunga2 ati aku, Ummi ape kurangnya tersenyum lebar gilers kat aku.. hahha mase pakcik tu hulurkan aku 3 bijik pisang yang sangat2 peh.. sangat cun abis tu, aku ase cam nak nangis kot.. terharu coz dapat gak makan pisang~~ hhhehe Alhamdulillah sgt2..

kami berjalan pulang dengan hati yang girang gUmbira sambil makan itu pisang! Lalalalla... eh, cube tgok.. ader masjid tgh lam construction la mi.. aku mule2 yang start borak2.. eh cube tgok kat sebelah tu.. itu LMC la.. ape lagi kami berlari2 ler nk g kat bangunan tu.. aku just nak berFOTO2 jer.. ngee~~ (gilers gambar tol kan?) dek sebab perasaan inkuiri Ummi yang sgt tinggi, die bg cadangan tuk explore bangunan tu.. mula2 aku taknak gak, tp alang2 dh ader kt situ masuk jela..

ditempat kejadian
‘come in,come in..’ cakap nyer sepasang orang yang berkulit gelap kat situ seolah2 mengalu2kan kedatangan kami.. dgn tersenyum kambing, aku gn Ummi masuk ler dgn yakinnya dan penuh rase kepuasan,, hheehe... jalan punyer jalan, tibe2 jumpela satu bilik ala2 dewan la gitu.. ramai pelik orang berkumpul kt situ. Semua tngah bercakap2.. mcm tgah tuggu persidangan somthing2 pon ader.. orang yang ader kat situ semua pandang kami.. hehhe.. malunyer aku, semua nyer nmpak cm dari Afrika.. kami jer cm lain! uMmi cakap, tak per Mok yein.. kitakan islam jugak! adDuus, seyes.. time tu aku cuak gilers... aku pon wat keputusan nk kuar dri bilik tu... right after aku betUL2 berdiri depan Pintu bilik tu.. tibe2.. jeng.. jeng.. jeng..
Kalian tahu per yang berlaku? Tahu tak aku nampak pe?? Hah... isy3.. terkejut gilers and terkedu sampai tak leh nk telan aku nyer saliva pon.. ya Allah.. kotak KERANDA yang berisi jezanah lalu kat sebelah aku..! masya Allah..patotla dierang pandang kami pelik tadi and biler ingat2 balik semua pakai baju hitam.. !! Hahaha.. salah majlis upernyer.. kuang3..  pengalaman2..hheehee~~~ 

pastu ader satu agi kejaDian yang agak EXXTreme berlaku kat kiteRang time ondaway Pulang k plymouth... dek kerana sudah merasakan diri kami sedang KELEwatan, kUar jer dari umah kak Kimah kami terus berlAri, berlari, berlari dan terus berlari menuju ke Tube Station... tapi almaklumla semuanya berUmur so tenaga tu tak berpanjangAn.. sampai satu persimpangan yang agak SUNYI dan tersePi meNyepi itu, kami berjalan2 ler lam kepenatan agipon depan tu jer station.. kurang 100 meter dri tempat kami tgh berjalan tu.. ahaXxx.. nak tahu tak??? hohooohoh..  
perhatian!! cerita untuk bahagian ini hanya tuk orang yang beruMur lebih 20 tahun dan keatas sahaja, ok? 20 bulan atau 20 hari tak LAyak.. diulangi hanya tuk yang berUMUr 20 TAHuN dan keataSS...  sebarang adUAn mengeNAi implikaSi yang datang selepAS memBAca bacAAn ini tidaK akan diLAyan.. sekian, harap maklum~~  =) 

di penjuru sudut bangunan itu.. berdiri lah seorang African.. (hypothesis diwat berdasarkan pemerhatian pada warna kulit..) betul!! mula2 aku tak nampak pon die.. may be keGelapan malam itu melindungi tubUH nya yang sedia GEDABAk besar! tiNGGI peh.. kalah kami! biler lalu belakanG DIE JER baru aku perasan ader oRang kat situ.. kalian tahu die tNgah wat pe??? hah!! sensored2.. 

die tengah.. TUTTTTT!!!!! sambil membebel2.. (nampak cm drunken) and cakaP 'hey, you! don't see. don't seE!!!' (elloOO0oWw pakcik, macam ler kami nak teNGok! tak ingin pon.. eeuesww.. gelinyer..hahha) pasTu aku pon wat selaMber badak jerla passes by pakCik tu.. Ummi dah kt depan.. syahid n zeti jauh agi kat belakang.. ape lagi aku pon jerit la, 'syahid, Zet cepat skit.. laju2.. UMMi tuggu!!' then.. aku cePat2 tarik tangan dierang..kami berhenti kejap Pastu aku lead dierang tuk BAca AyATUl KuRSi! siap2 jer kami Amin.. wa!!! pakcik AFRica tu, dtg kejar kiterang!! YA Allah.. bedebar Gilers biler tgok die berlari2 kearah kami sambil melalaK2 and menunding jari telunJuknya kearah kami.. 
ape lagi.. kamI pon teruskanlah MElangkah dgn laju nya! Syahid ngan Zeti time tu tak TaHU pe2.. dierang cam TErpeNGuNg biler tGOk aku kaLOt2..,  aku just suh dieraNG lari laju jer.. aku urge Dierang suh cepatkan LAngkah.. AlhaMdulillah sangat2, kami sempat masuk lam Station tu seBelum PAkcik afriCA tu sempat dtg DEkat.. fuh~~~ alhamdulillah..

biler lam bas kami reflect balik kenape leh jadi sampai camtu sekali.. (diKEJARi oRanG Africa) pikir punyer pikir.. baru la akU teringat Akan KEKHILAFAN yang kami wat.. 
lupE nak BAca dOA sebeLUM start JOURNEY time di uMaH akak kimah.. 
kerana TErlalU pikir Sal dunia (takut tertinggal tube) sampai nak BERDOA (mengingaTI dan mELETAkkan Allah sebaGAi tempat peRgaNTungaN) sekeJAp pon tak Leh nak wat..
maSyA AllAh.., ayein2..! sEyyes!! biasenya sebelum2 ni.. kami TAk pernah LUPE untuk membaca AyATUL kURsi sebelum memulaKAn perjaLAnan. tapi petang tu sebab terlaLU CUAI dan LAGHA, aku TERLUPA tuk mengingatkan kawan2 yang LAin tuk berbuat Demikian..

moral of the story.. 
JANGAN pernah LUPA ALLAH dalam APa JUA keAdaAn sekalI pon! perCAyAlah.. AyAt ALLAh itu BENAr! dan ALLAh itu SEndiri MAHA BENAR LAgi mEMBENArkan...

kat sini aku nak sher satu gambar pelik yang kami ambil.. JUJUr, gambar ni bukan di edit atau ditokok tambah ngan teknologi.. terpulang la pada kalian tuk menilai dan menginterpretasinya... Wallahuallam..


mulekan perjaLAnan dengan Ayatul KURsi - pesan AYAh..







 ~~credit to syahidah a.k.a syahid, zeti a.k.a zEt and Ummi a.k.a uMMiaQ~~
thanx sahabat!! thanx for the grEAT time Together... Xoxo!!














Sunday, January 2, 2011

peraSSAAAN [krek3....]

kalian thu tak ape yang aku rase SEkaraNG??? memaNg ler Kalian tak thu kan? weNg tol aku ni.. huhuhUUu
meh Aku nk story sket kt kalian per yang aku Rase.. (eelloow cik ayein! bukan ke kau ngah wat esseeemmmen poetry?? sempat lagi kau berBLOGGING kat sini eh? isy!!! ayien2..)
seyes aku raSSSEEee nak KAW**!! [ ngeeeeEE ~~~~ =) ader ke tgh2 wat esemen SHAKESPEARE leh terpikir mende tu?? ] eh.. bukan salah aku.. salah Shakespeare tula.. POEM die entah ape2.. kepala aku berpusing2 cm gasing diwatnyer.. sebab tula aku leh TERPESONG sampai ke KAW** ni.. isy! dahsyat tol penanGAn shakespeare tu kan?? sebagai nasihat JANGAN pilih SHAKESPEARE sebagai tEMAn! (dah mati dah pon kan die, so pilih ler org LAIN sbg temAN.. aku pon leh jaDi teman KAlian.. kan3?)  
semalam aku ader bace satu artikel kat page iluvislam... and aku ase suke sgt dgn cara penulisan serta kupasan idea die! menarik, simple and dramatik! 
nah, jemput and sila2kan lah diri kalian tuk hayati kata2 ni..:

bukankah kalau sudah saatnya tiba, jodoh takkan lari kemana kerana sejak roh telah menyatu dengan jasad, siapa belahan hatimu sudah tersurat.. 
                                                                      kredit to: perkahwinan abang & angah!


 p/s: waaa!!! terasa nk K**en memBUAk2 walaupon Belahan hati itu  BELUM  ku temui... (sila SABAR yer cik ayein..kalo ayah tahu, peh... memang kene kejoo0or gn rotan.. woo0o0w!!! ngerRRRii!! )

Saturday, January 1, 2011

kata-kata itu~~

[awak...]
semalam.. ader sesuatu berlaku lam kehidupan aku.. sesuatu yang memberi aku harapan tuk terus menjadi seorang aku yang lebih BAIK dikehadapan waktu.. mungkin ianya hanya sekadar peristiwa yang entah ape2 bg kalian! tp bagi aku, sangat bermakna!! betul... sangat bermakna..
kata-kata seorang DIA itu mampu membuatkan hati seorang AKU tersentuh..  terima kasih kepada yang berkenaan.. walaupon kata2 itu hanya sebaris ayat, ikhlas aku tersentuh! aku terharu...terasa sgt dihargai !
YA Allah.. padaMU ku panjatkan kesyukuran...
kata2 itu seolah2 memberi aku satu semangat baru! memberi aku secebis KEKUATAN tuk mencari siapa AkU.. pengaKUan seorang DIA dalam sepotong Ayat itu betul2 mampu MerunTuhkan rasa KEEGOAn itu! sukar TUk aku gambarkan dgn kata2.. apetah lagi tuk aku terangkan pada kalian tentang PeraSAAn aku sekarang!
 satu kepastian yang Pasti, aku tahu.. JANJI ALLAH itu BENAR!!
teruskan BERSABAR ayein!!! teruskan dalam apa jua keadaan! 




kepada yang berkenaan.. [terima kasih kerna kata2 mu itu memberi aku harapan dalam meneruskan kehidupan seorang aku ]







salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~