ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Friday, December 30, 2011

of akademiOne

assAlamualaikum..
dah lebih kurang 3 hari ayein balik dri ber'AKAdemi alfatEh' di Belfast. alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Allahuakbar! sungguh, muHammaD al-fateh itu benar2 menyahut seruan baGinda. Beliau menjadi sebAIk2 pemimpin yang memimpin sebaik2 tentera yang membawa panji Islam masuk memBuka Kota Konstantinopel! mereka berjuang bukan tuk menang, tapi untuk syahid! SubhaAllah! tinggi sungguh akidah and semangat jUAng mereka. hurm.. bukan senang nak menjadi yang terbaik dalam yang terbaik, tapi ia TAK MUstahIL tuk kita lakukan. Sultan Muhammad Alfateh dah buktikan, manusia biase mampu jadi LUAR BIASA jika kita bertindak dan berUsaha luar dari kebiasaaN. insyaAllah. dientri yang akan datang ayein sambung dgn bagaimana SUltan MuhamMMad ALFATeh dan TEntERa2 mampu menYahut seruan hAdis baginda (s.a.W.).. insyaAllah.. sebelum ayen undur diri tuk kali ini.. nah tgok, ape yang kami di "AKADEMI AL-FATEH" beraktiviti sepanjang 4hari 3 malam di sana...



p/s: heeee~~ peraSan tak sape ade dlm ni? ngeee~~ (^_o)


Monday, December 19, 2011

kembara seOrang aku

dgn lafaz BismillahirrahmaniRrahim dan tawakkalltuallah.. ayein mulakan langkah untuk berjaulah ke IreLand. Doakan ayein dan sahabat2 yakni syahId, Ummi dan Amirah serta sahabat2 yang lain selamat pergi dan pulang. insyAallah moga2 jaulah ini membawa barakah and ilmu yang bakal ditimba di Puisi 6ti mamPu membuka Hijab dihati ini untuk terus beraDA dijalanNya.. amin.. insyaAllah..

langkah pertama leads to puluhan ribu yang lain.. :)

of smile and wordS

Assalamualaikum..
angin sepoi2 bahasa ditemani rintik2 hujan dan alunan zikir dari playlist youtube ni sgt mengasyikkan diri di pagi yang penuh kenikmatan dariNya.. Alhamdulillah.. aku dan kamu masih lagi mampu merasai kenikmatan respiration process ni... dalam duk asyik layan alunan zikir ni, aku tersenyum sendiri.. teringat kata2 abah semalam.. ' bakpo telepong abah malam2 ni? kaklong nok nikoh doh k? abah duk kijo lagi ni.. 6ti abah oyak k ayoh la kalo kaklong nok  nikoh gn sapo2' hehhe terkedu aku, bile soalan itu yang dikeluarkan sbg pembuka bicara.. aku hanya mampu tergelak.. hehe.. abah2.. selalu suh kaklong kawin cepat walaupon AyOH menentang keras kalo ckp bab kawin.. heee..
satu lagik penyakit aku sejak dua menjak ni.. suka gelak sorang2 bile dgr these words:
  • doKtor ----> isy, kaklong bukan doktor la mok, kaklong cikgu jeer.. ^^ hehe sokmo mok saloh paggil..
  • enJiniAr----> ayOh, kaklong tokdan jadi enjineAr dan jadi cikgu dulu.. heee.. ayah2..
  • Gewe ----> abahni kaklong tkdop gewe lagi la.. ngee~~
  • poyok ----> abe sokmo pggil gitu.. uhm.. hoh0o0..
  • kiMmiey ----> hahhaha kakda critor tu lamo dohla.. time tadika lagi.. heehe tgoh duk seroyeh lagi. heheeh
  • ustaZah------> isy, awakni.. saya bukan ustazahla.. tk layak pon.. (you know who you're) lalaa
  • terAtai-----> ala.. teratai jer? tkpe.. teratai pon cntik jugak. (hahahha.. gelak jahat2..)
  • JenaB ------> wahhaaa.. terbahak2.. den bile dgr name tu.. heee.. ;)
  • Kubang Kerbau ----> hahhaa yang ni memang aku takkan lupe sampai bila2.. ya Allah.. manis sungguh kenangan itu, smpai sekarang aku igt.. jadi pengubat time duka.. heehe.. ^^
p/s: duk taip entri ni pon tergelak sensorang, senyum sensorang biler duk teringat each peristiwa yang associated gn words kat atas.. hehe..

Sunday, December 18, 2011

reNyah lagi merenyahkan

asSamualaikum..
jam kat Uk sekarangni dah tunjuk angka 1 dan 8.. maksudnya.. sekarangni dah kul 1.40 pagi.. penatnye ase.. penat mengedit gambar..      nak  siapkan satu gambar tu lebih kurang LIMA jam lebih ayein mengadap laptop ni..ya Allah, lamenyer..LENGUH segala urat leher..ho0ho0 (cam org tua dah ayein ni.. ngeh3..) biasenya10 minit tk smpai, kli ni hah ambik kau,5 jam kau duk lyn sekeping gmbr.. hoho0
mahuk tk lame, nak cari software tuk tempel2 gmbar tu yang susah.. paint.net yang selalu diguna pakai tu lesap bile ayein format laptop 2/3 bulan yang lalu. bila install balik, window plak tak compatible gn software. mcm2 software dh download tp still lagik tkleh functioning gn elok. rase cm nk menyerah je.. tamau eh edit2 ni.. renyih, renyah, rumit and bagai2 lagi la.. mula2 tu fed up gaks gn laptop a.k.a kudin kesayangan ni.. macam2 ragam, tp selang beberapa minit, rase takpuas hati membuak2 selagi tkleh settlekan gmbar tu.. hurm.. setelah berhempas pulas gune adobe photoshop tu akhirnya,... taraaaa.... mempersembahkan.. jeng3...


[walaupon berserabut serabai gmbar tu, aku tk kisah dah.. hehe..nk tidor dah, malas nak ambik port lagi dah..ngantuuuuUp.. ho0hoh0 ;) ]


p/s: sOri yer kengkawan, tak menepati piawaian korang.. tak reti ekpon.. ho0ho0.. ^^





Saturday, December 17, 2011

S>e>N>D>i>R>i

Sendiri..
sendirian aku dijendela menghirup angin salju yang dingin. termenung sepi memandang panorama selepas hujan yang sungguh indah. seindah penciptanya. SubhanaLLAh, kagum aku dgn kekuasaanNYA. Damai..tenang.. dan menyenangkan hati yang memandang. burung2 berkicauan kesana ke mari, berterbangan bebas diudara, menyelongkar segala rahsia angkasa tanpa sebarang halangan. mentari mula menyinar, sinarannya suram tapi mendamaikan, diserikan dengan 7 lengkuk jalur warna menghiasi dada langit yang bidang lagi gagah terbentang. dalam asyik melayan hati yang hanyut bersama panorama alam, tibe2 teringat akan persoalan yang dilontarkan oleh seorang sahabat. 'yeng, asal lame dah tk menulis?'  Gulp! aku terpana, tersedar and ter'realise' yang aku dah lame tak menulis.. dah lame tak berkarya. tertanya2 aku pada diri mane puisi2 itu? mane karya2 itu? ke mana menghilang..? idea2 itu seperti dilanda kemarau yang panjang, kering kontang. tanah tuk ku berkarya itu juga sudah gersang dek ketandusan idea. tiada lagi baja yang mampu menyuburkannya. semuanya lenyap, pupus dan layu..


wallahuallam..

p/s: karya Oh karya.. huhu

Saturday, December 10, 2011

be witH me!

asSalamualaikum..
i wanna update this blog, but i dOn't knOw how to start with.. huhuhu... So, let's the pHotos speak..



salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~