ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Wednesday, January 5, 2011

a journey of the travellerSSs..

Untuk kali ini, izinkanla diriku untuk berceloteh tentang satu cerita berkenaan sebuah journey - a journey to the other part of HIS land; Sheffield.. it's all about Our journey.. not just my journey, but ours which is KAMI.. (dah lame teringin nak share ngan kalian, tp KEsibuKan yang dibuat2 di tambah dengan keadaan yang tak seberapa suitable tuk aku berceloteh mende2 berat cm ni.. ~~~ biasala Orang baru pindah bilik, ngEee~~; memLambatkan proses pembikinan entri sebegini.. ape pon Aku sgt TERUJA tuk share this journey to kalian..

pelbagai peRistiwa yang mencabar kewaRAsan hati dan keImanan Diri berlaku di sepanjang perjalanan Kami itu... sangAt sangaAt saNgat mencabar bagi Kami sebagai orang baru disini ditambah lagi dengan membawa title sebagai perempuan dan juga sebagai orang yanG tak pernaH tRavel di bumi  Asing lagi teraSingni.. Tapi, dengan berbekalkan seceBis KeYAKINAn diri dn segunUng tawakAl kepada ya RABB, TUHAN sekalian alam, di langit mahupun dibumi.... (bergunung2 tawakal sebenarnye..) kami GAGAHKAn diri untuk bermusaffir  (berjaulah n bertadaBBUr alam). Kami?? Sape tu kami?? Kami adalah uMmI, ZetI, sYahiDAh and of course me myself, AyEin.. kenape kami bermusSafir dalam kesejukAn winter sebegini?? Sebab.... kami nak JOIn program PMS – PERHIMPUNAN MusiM SEJUK! (dah namenyer sejuk, memangla kene time2 winter kan..tiade pilihan lain,huuUU~~) seYES!! Berdebar! Peh.. mula2 tu emanG rase cm nk tarik diri kot., tknak pergi.. wa!!! Taknak... majority rase cm tu! Rase nak duk lam Bilik wat ESSEMEN jer.. (wow! Wat essemen?? ayEin semangat nak wat essemen?? Tipu gilersss.. kuang3..) kalo ayein sanggup duk lam bilik sorang2 semata2 nk wat esSemen, emang kalian kene tabik spring arr! Tabik sampai bunyi tooing, toooing, toing... sgt bertuah la kalian kalau berkesempatan tgok ayeIn RAJIN berEsseMEn.. =) (amaran: sila JANGAN ikut peRAngai ini.., sekian!)

first day nk start journey tu, awal2 agi bangun.. padahal tk dapat tidor lagsong pon.. conflict emosi,.. ape taknya, tarikh kami start journey tu same gn tarikh kakak kami balik Mesia.. huhu.. tak keruan gak r  kan nk pujuk diri gn keadaan sekeliling..
pagi tu, dek kerana terlalu excited kiterang nk bertolak dr MArjOn ke bus station kat city tu, kami tertinggal bekalan makanan a.k.a sandwich yang diwat malam sebelumnya.. hehhe.. dalam keadaan licin bersalji aku gn Umi berlari balik ke umah 32.. demi makanan, kami sanggup redah kesejukan dan kelicinan itu (indicatornyer: kami suke makan, huahaha)

kuatkan kami???
Sampai ler kat bus station kt city (Plymouth) gn jayenyer.. fuh..awal lagi, bas kul 7.45 a.m.  Pastu, kiterg g ler check bas yang nk g London tu duk kt ner.. aik??? Mane bas nyer?  Tkder?? Ek?? Biaq betiqq wei korang..? (Ape lagi.. kami time tu cuak gilersssS kot.!) Alaaaaaa.mak!!! Salah station!!  Bistu station mane?? Ape lagi kami serang ler orang sekeliling yang ader tuk tanya which one is the place for the Mega bus? Then, biler dah thu tempat tu, kami berLAri2, berkejaraN dalam kesejukan Pagi... dalam kelicinan AissSs! Dengan beg yang masing2 BESAR cm balak melekat kat belakang! Peh, Cube kalian bayangkan.. 
Ya Allah.. jUjur aku cakap time tu, aku hanya nampak Bas jer.. selendaNg yang dipakAi haru biru pon dah tak kisah! kasUt yang baru beli masuk Lumpur pon aku tak Heran.. seyes, tak tipu pon! Yang penting , aku nk kejar bas.. Bas., baS, Bas..!! jauh lam Hati aku (mungkin jugak sahabat2ku) Berdoa:

Ya Allah, tolong kami.. tolong Ya Allah... jangan bagi bas tu gerak sebelum kami tibe.. tolong kami Ya Allah.. tolong ya Allah..

Hah,, cube teka ape yang berlaku seterusnya???  Jeng, jeng, jeng... Pandai pon kalian... betul sgt tekaan kalian itu! Kami tibe betul2 time dierang tengah check luggage, opps I mean ticket! Ya Allah.. Alhamdulillah! hilang segala penat bin lelah bin semput itu.. fuuuh, lega~~

Biler dah sampai LONdon..
Satu hal plak kiterang nk cri jalan nk g umah kakak senior.. pusing2 kuar jalan same.. huahahha.. addeiss..(perhatian; kami bukan SESAT ok, tapi Cuma tak tahu jalaN jer..) hahha.. berbekalkan TUBE Map yang kecik secoet tu, we manage to find her house walaupon banyak kali tersalah masuk ‘lorONg2 penagih Dadah’..(quoted from Ummi) alhamDullilah.. tapi seyes.. kami sgt terUJA tgok  keDai HALAL berlambaK2 kt area Aldgate East tu.. peh.. kami yang agAk kelaparAn time tu memandang kedai2 itu dgn penuh  NAFSU!! Wo0oW nafsu!!?? Bahayer2... and malam tu jugaks, kami gi serAng KFC!! Ehem.. lepas kempunan.. ngee~~

pMs kt Sheffield (Revival of a Rhythm..)


Program yang sangat menarik.. betull!!! Sgt2 menarik.. tahun depan kalian pergila join neh? Best.. isu2 yang sangat significant dan praktikal dalam kehidupan kita seharian.. masya Allah.. gaya kupasan pon sangat2 idealistik, hujah2 yang diutarakan oleh jemputan2 kHas tu sgt terkesan dgn jiwa especially jiwa aku ni..
Bagi aku, kesimpulan yang aku leh wat ialah...
terima kasih pada yang berkenaan....
 Kesyumulan islam yang dipraktikkan lam kita punyer kehidupan mampu membina unity among our community. Why?? Because kalo semua org ader kefahaman islam yang tinggi dan pengamalan yang berterusan dalam segenap aspek kehidupan confirm2 langsong takde pertelagahan mahupon pertelingkahan.. and semua saling berkolaborasi untuk kejar REDHA Allah.. penyakit WAHAn pon mungkin akan lenYap, insya Allah.. tapi.. kita harus ingat! Sebelum kita mampu membina komuniti yang sedemikian, kita sendiri perlU kearah itu.. kita harus bersihkan jiwA kita dulu! Dengan cara bagaimana ?? Yakni kita perlu ikhlaskan Diri LILLAHI TAALA..
Keikhlasan itu sesuatu yang terlalu sukar tuk di judge.. and ikhlas juga merupakan rahsia kita dengan Allah.. takder sapa pon leh tahu even malaikat pon tk tahu.. jadi, walau dengan apa cara atau keadaan pon kita perlu letakkan ALLAH sebagai indicator dalam setiap perlakuan dan perbuatan kita..
kenapa, mengapa dan kepada siapa sesuatu perkara itu dilakukan semuanya mempunyai jawapan yang sama iaitu ALLAH!
Percayalah kalian.. kalau kita meletakkan ALLAH at the FIRST place , kita TAKKAN pernah Rase KECEWA sebab kita tahu and yakin akan kekuasaanNYA. yaKin dan beriman bahawa Allah itu bersifat BERKUASA atas segala sesuatu.. DIA mampu untuk ape yang kita tak mampu..

Sesungguhnya urusanNya apabila Dia mengkehendaki sesuatu Dia hanya berkata kepadanya, ‘JADiLaH!’ Maka jadilah sesuatu itu. (36 : 82)



sepintas lalu di PMS
kantoi!! =)


ni gmbar yang supposed aku antar tuk foto competiton tu... 'ukhwah'


group 14!



Biler habis PmS.. (tour London)

Kami amBik keputusan tuk tour London sebelum balik Plymouth.. best sgt leh ‘tadabbur’ kota London gn kawan2.. yang paling best, kami gi WHITE CHAPEL.. woohoo0o0 banyak gilerssS baju and seangkatan dengan nyer di jual.. rata2 orang Pakistan, Turkistan and semua yang ‘tan2’ ler ader kat situ.. rase cam duk kat India pon ader.. ngee~~~ apa taknya, lagu BollYwooD merata2 kot... tak percaya?? Jom kita gi same2 next time neh?? Hehhe

Kepada ummi... thanx dengan memori PisaNG gn LMC (London muslim centre) yang sangat menyeronokkan.. hahha.. kelakar abis!! Aduuooiyai!
Pisang?? Pe kene la ngan pisang tu... camni, meh aku cer kat kalian... dek kerana aku terlIUR and nafsU membuak2 (nafsu lagi, isy!!) nak makan pisang aku utarakanla nk beli pisang 2 bijik kt uMMi.. baguih jugak, katenyer.. (time tu paham ler aku, yang die pon tgh kelaparan gak..hehhe) sebakul pisang yang banyak gilers and besar2 and sangat2 menggiurkan mata yang menenguknya tu harga die 1 pound jer.. seyes! 1 pound.. peh.. murah kot.. kalo kami duk area situ, hari2 wat cekodok kot.. (jepuk pise – versi kelate). Kami ambik ler pisang lam bakul tu 2 bijik, pakcik yang tgok tu awal2 lagi geleng kepala ckap ‘nope!’ wa...!!  sedihnyer.. kempunan~~ 
tapi, kejap jer kempunan tu.. Alhamdulillah.. hhehe pakcik tu pi ambik pisang yang tempat lain.. yang tu die taknak usik sebab dah atur dah kate pakcik tu... wah!! Mase tu berbunga2 ati aku, Ummi ape kurangnya tersenyum lebar gilers kat aku.. hahha mase pakcik tu hulurkan aku 3 bijik pisang yang sangat2 peh.. sangat cun abis tu, aku ase cam nak nangis kot.. terharu coz dapat gak makan pisang~~ hhhehe Alhamdulillah sgt2..

kami berjalan pulang dengan hati yang girang gUmbira sambil makan itu pisang! Lalalalla... eh, cube tgok.. ader masjid tgh lam construction la mi.. aku mule2 yang start borak2.. eh cube tgok kat sebelah tu.. itu LMC la.. ape lagi kami berlari2 ler nk g kat bangunan tu.. aku just nak berFOTO2 jer.. ngee~~ (gilers gambar tol kan?) dek sebab perasaan inkuiri Ummi yang sgt tinggi, die bg cadangan tuk explore bangunan tu.. mula2 aku taknak gak, tp alang2 dh ader kt situ masuk jela..

ditempat kejadian
‘come in,come in..’ cakap nyer sepasang orang yang berkulit gelap kat situ seolah2 mengalu2kan kedatangan kami.. dgn tersenyum kambing, aku gn Ummi masuk ler dgn yakinnya dan penuh rase kepuasan,, hheehe... jalan punyer jalan, tibe2 jumpela satu bilik ala2 dewan la gitu.. ramai pelik orang berkumpul kt situ. Semua tngah bercakap2.. mcm tgah tuggu persidangan somthing2 pon ader.. orang yang ader kat situ semua pandang kami.. hehhe.. malunyer aku, semua nyer nmpak cm dari Afrika.. kami jer cm lain! uMmi cakap, tak per Mok yein.. kitakan islam jugak! adDuus, seyes.. time tu aku cuak gilers... aku pon wat keputusan nk kuar dri bilik tu... right after aku betUL2 berdiri depan Pintu bilik tu.. tibe2.. jeng.. jeng.. jeng..
Kalian tahu per yang berlaku? Tahu tak aku nampak pe?? Hah... isy3.. terkejut gilers and terkedu sampai tak leh nk telan aku nyer saliva pon.. ya Allah.. kotak KERANDA yang berisi jezanah lalu kat sebelah aku..! masya Allah..patotla dierang pandang kami pelik tadi and biler ingat2 balik semua pakai baju hitam.. !! Hahaha.. salah majlis upernyer.. kuang3..  pengalaman2..hheehee~~~ 

pastu ader satu agi kejaDian yang agak EXXTreme berlaku kat kiteRang time ondaway Pulang k plymouth... dek kerana sudah merasakan diri kami sedang KELEwatan, kUar jer dari umah kak Kimah kami terus berlAri, berlari, berlari dan terus berlari menuju ke Tube Station... tapi almaklumla semuanya berUmur so tenaga tu tak berpanjangAn.. sampai satu persimpangan yang agak SUNYI dan tersePi meNyepi itu, kami berjalan2 ler lam kepenatan agipon depan tu jer station.. kurang 100 meter dri tempat kami tgh berjalan tu.. ahaXxx.. nak tahu tak??? hohooohoh..  
perhatian!! cerita untuk bahagian ini hanya tuk orang yang beruMur lebih 20 tahun dan keatas sahaja, ok? 20 bulan atau 20 hari tak LAyak.. diulangi hanya tuk yang berUMUr 20 TAHuN dan keataSS...  sebarang adUAn mengeNAi implikaSi yang datang selepAS memBAca bacAAn ini tidaK akan diLAyan.. sekian, harap maklum~~  =) 

di penjuru sudut bangunan itu.. berdiri lah seorang African.. (hypothesis diwat berdasarkan pemerhatian pada warna kulit..) betul!! mula2 aku tak nampak pon die.. may be keGelapan malam itu melindungi tubUH nya yang sedia GEDABAk besar! tiNGGI peh.. kalah kami! biler lalu belakanG DIE JER baru aku perasan ader oRang kat situ.. kalian tahu die tNgah wat pe??? hah!! sensored2.. 

die tengah.. TUTTTTT!!!!! sambil membebel2.. (nampak cm drunken) and cakaP 'hey, you! don't see. don't seE!!!' (elloOO0oWw pakcik, macam ler kami nak teNGok! tak ingin pon.. eeuesww.. gelinyer..hahha) pasTu aku pon wat selaMber badak jerla passes by pakCik tu.. Ummi dah kt depan.. syahid n zeti jauh agi kat belakang.. ape lagi aku pon jerit la, 'syahid, Zet cepat skit.. laju2.. UMMi tuggu!!' then.. aku cePat2 tarik tangan dierang..kami berhenti kejap Pastu aku lead dierang tuk BAca AyATUl KuRSi! siap2 jer kami Amin.. wa!!! pakcik AFRica tu, dtg kejar kiterang!! YA Allah.. bedebar Gilers biler tgok die berlari2 kearah kami sambil melalaK2 and menunding jari telunJuknya kearah kami.. 
ape lagi.. kamI pon teruskanlah MElangkah dgn laju nya! Syahid ngan Zeti time tu tak TaHU pe2.. dierang cam TErpeNGuNg biler tGOk aku kaLOt2..,  aku just suh dieraNG lari laju jer.. aku urge Dierang suh cepatkan LAngkah.. AlhaMdulillah sangat2, kami sempat masuk lam Station tu seBelum PAkcik afriCA tu sempat dtg DEkat.. fuh~~~ alhamdulillah..

biler lam bas kami reflect balik kenape leh jadi sampai camtu sekali.. (diKEJARi oRanG Africa) pikir punyer pikir.. baru la akU teringat Akan KEKHILAFAN yang kami wat.. 
lupE nak BAca dOA sebeLUM start JOURNEY time di uMaH akak kimah.. 
kerana TErlalU pikir Sal dunia (takut tertinggal tube) sampai nak BERDOA (mengingaTI dan mELETAkkan Allah sebaGAi tempat peRgaNTungaN) sekeJAp pon tak Leh nak wat..
maSyA AllAh.., ayein2..! sEyyes!! biasenya sebelum2 ni.. kami TAk pernah LUPE untuk membaca AyATUL kURsi sebelum memulaKAn perjaLAnan. tapi petang tu sebab terlaLU CUAI dan LAGHA, aku TERLUPA tuk mengingatkan kawan2 yang LAin tuk berbuat Demikian..

moral of the story.. 
JANGAN pernah LUPA ALLAH dalam APa JUA keAdaAn sekalI pon! perCAyAlah.. AyAt ALLAh itu BENAr! dan ALLAh itu SEndiri MAHA BENAR LAgi mEMBENArkan...

kat sini aku nak sher satu gambar pelik yang kami ambil.. JUJUr, gambar ni bukan di edit atau ditokok tambah ngan teknologi.. terpulang la pada kalian tuk menilai dan menginterpretasinya... Wallahuallam..


mulekan perjaLAnan dengan Ayatul KURsi - pesan AYAh..







 ~~credit to syahidah a.k.a syahid, zeti a.k.a zEt and Ummi a.k.a uMMiaQ~~
thanx sahabat!! thanx for the grEAT time Together... Xoxo!!














6 comments:

  1. seronok sangat kan?
    len kali kite go together ek?
    :)

    ReplyDelete
  2. aYUh kita berjaulah!! yaeah! hehe

    ReplyDelete
  3. hahhahaaa... pisang!!!
    sedapp..!!!
    huhuhu.. nyh salah mokyein.. ak nk beli bebnyak yg murah tu.. yu xnk ye..hehhee.. tp dkpe.. da selamat digest ^^
    n pasal terowong yg seakan-akan ader mnde ajaib tu..hihihi.. i'm sssooo attracted to it.. serious.. huhuh.. n pasal london muslim centre.. errr..
    we shud be going there once again n try to pray there.. hihihi ^^

    ReplyDelete
  4. hahhaha..jum mi.. 6ti free kite g neh? eh tp experience yang semayang kat lorong sunyi lam mall tu lagi best.. peh.. emang terbaik r.. heheeh

    ReplyDelete

salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~