ASSaLAmUAiKuMM.....

salam ukhuwah dihulur mendahului diriku...
ahlan wasahlan ya sahabat....
pelabuhan sauh tintaku di laman ini membawa seribu satu makna yang mendalam bagi hidup ku..
memberi sejuta satu erti dalam perjalananku menujuNya..
pencarian sebutir permata hitam di dasar laut keimanan akan ku teruskan,... walau ape pon yang akan aku tempuhi... akanku gigihkan jua demi cintaMu..... insyallah..

Wednesday, February 9, 2011

ayein BercaKap pasaL C.I.N.T.A ???

asSalamualaikum kalian...
(kalian?? macam la ader org nk bacekan?? ngeE~~~ tkpe2, ade org bace @ tak, itu tk penting janji aku dpat BErkarya.. kan2? uiikksss Skema nyer ayat... hehhe )
hurm.. lame jugak tk jenguk Blogni.. nk thu kenape?? bdn tk sihat... huhuhu... and tmbah lak vIrus kemalASan dh HAck system kERajinan aku.. hurmm..  (inhaled, exhaled, inhaled lagi pastu exhaled pelan2...... Allahuakbar, alhamdulillah kita masih lagi diKurniakan peluAng untuk menerUskan saki baki keHidupanni, alhmdulilah,alhmdulillah.. alhamdulillah.....)
kali ni aku nk bercaKAp sal C.I.N.T.A @ L.O.V.E...
hurmm... sounds GORGeOus! ahaxXx... menarikkan??
cinta?? ape tu ciNta??  adakAh Cinta itu sejenis buahan2? sejenis serangGA, sejeNIs binatang,  kereta atau sejenis MAKAnan?? (ler makanan lagik budakni! patotla TEeeet! hhuhhu..)  tanpa perlu aku Hurai panjaNg mesti KALian dh tahu kan cinTA tu ape? yup! pandai pon kaliAN.. cinta itu BUKAn satu pon dri jawapan kat atas tu.. Cinta tu sejenis PeraSaan maybe (cos aku pon tk thu.. heehhe...) complicated kot aku nAk terangkan ciNta tu jeNISnye ape... dah la cintA tu ader macam2 brand - cinta sejati, cinta gila, cinta monyet, cinta kontrak, bla...bla.. bla... and blabla... hahha aku kurang expert la bab2 cmni..
okai, stop2... let's be on track... ayein sila fokus pada tujuan asal ok??? attention to all readers, you're required to sit properly and take ur best position while reading this as thiS type of entry gonna lead you tO a so called LOVE world! ngeee,...
ORang kate Cinta tu BUTA. tp betul ke cinTa tu BUTa ATAU kiTA YANG buta??? BUTA dalam menilai YAnG mane saTu cINTA dan yang MAne satu MAinAN naFSu?? 
meh aku citer siTuation yang berKAitan CINTA kat kaLIAn.. tp kalIAN kene set lam minda kaliAn elok2 yang NI adalAh cITer PengALAman ORANG NIGERia yang NUn JAUh di hutAn RImba BukAN peNGALAmAn AKU yer?? hehe
kadang2 ade gaK orAng kate "eh KAu ni juaL mahAL ler... ORAng KAYA cm tu Pon KAu tkNAk?? ensEm cm Tu Pon kau tOlAk?? BUta la KAu ni..bla bla bla..." hurmm... hah? cmNi ke CIntA tu bg kalIAN?? No MONEY no lOve? GITU?? tak ensem jangan dekat.?? takder jANggUT jangan rapat, hiDUng kEMEk boleh blah! cam tu ker?? And CInta tU hanYA ASSoCIATe gn LELAKI dan WANITA sahajakah?? oH tidAAK...tidak KaliAn, sesekali cinta tidak begitu! CINTA iTu luAS definiSiNYA... CintA tu kan daLAM KOMPosisinyer ader AtOm2 kasih, saYang dan rasa kerindUaN So, Konteks and KOnSEp cinta tu jugak boleH diGLOBaliSasiKAn lagi kePadA peLbaGAi asPeks.


Cinta menurut Imam Al- Ghazali bermaKsud :
KecenderUNGan jiWa yang amAt kuat dalam Diri seseOrang kepada SesuaTu @ seSeorang yang lain yang boleH memberikan kelAzatan, manFAat dan SangaT serasi denGAn FitraHnya (taBiat).
cinta ni boleh jadi mahmudah and jugak boleh jadi maZmumah.. (nauzbIllah..) mengikut spesifikasi keceNderungAn mane yang Jiwa Kite suke.. cinta tu letaknye dalam hati manusia dan seolah2 raja dlm kerajaan dri manuSIa itu sendiri.(quoted from Solusi isu no.23.. cri la yer?? ngeee...). jd, kalO baik kecenderungan kita maka baiKlah hasIl cintA kita dan beGitulah seBaliknyA. nAbi Allah s.a.W amat cintakan  ibadAh and baginda terlalu menNYIntai agAma Allah yakni iSlam... dek kerana Rasa kecenDerungan Baginda yang amat kUat (CINTA) terhadap agaMa ALLAh, baginda sanggup bergAdaI nYAwa, harta Dan segala2nYA.. cinTA baginda hanya unTUk Allah.
orang yang beriman itu sANGAT kuat keCINTAANnya kepada ALLAH (Al baqarah : 165)
kerana rasa cinta BAginda SNGGUP dicaci, DIhinA malah dibenci kaum mUsyrikin QUraisy. KAum Musyrikin quRAISY jugAk pernah meRancang untuk membunuh Baginda s.a.w.....naMUN, BAginda Sedkit pon TIDAK GENTAR dgn ancaman2 musuh!. TIADA satu pon dapat meruntuhkan atau mengganggu gugatkan rasa KEcinTAan baginda pada agama ALLAh sWt.. MASYAALLAH.. cinTA baginDA tiada TOLOK bandingnya...
 "Jika kamu benar-benar menCINTAi ALLAH, ikutilah Aku, nescaya ALLAH mengasihi dan mengampuni dosamu..."       Al-Imran: 31
emmm macam mane plak cinta yang leh bawak kepada MAzMUmah tu??? ha...  meh aku huraikan kat kalian... camni... kalo kita cintakan sesuatu yaNG bukan selayaKnya itu boleh mendatangkan mafsadah (keburukan) kepada kita.. contohyer cintakan  maksiat, dunia, dan lain2 yang boleh memeSongkan kita dari tujUAn asal penciptaaN manusia kat dunia ni iaitu, untuk BERIBADAH dn jugak sebaGAi kHALIfah.. walaupon kita tak ucapkan kate2 cinTA kite tu pada perbuatan2 mazmumah contohnyer cam "i love maksiat, i love blablabla.. or whatever" , tp kalo cara pengamAlan kita seharian tu menjuruS @ menyOkong kearah  statement CINTa itu kpada mazMuMAh tu pon adalah dikategorikan sbg cinta Yang membawa MAfsadah kepAda Kita! 
kita ckp tk cinta kan sesuatu yang meLaGHaKAN itu secara lafaz.... tp walhal realiti dan praktikalnya kita MEngAnGUNG2kan, berterus-terusan melakukannya, memuja mende tu,, oopS memuja kt sini as if too fanatic on something pon dikire cinTA mazmumah cos telah melaLAIkan  kitER.
ok cmni lagi clear.. senag citer, cinta MAZMUMAH ni cinTA yang dipandu atau didorONg oleh nAFsu dan syaitan. NAuzbilllah...
ahli maksiat jika sudah terbiasa melakukan maksiat akan berasa manisnya maksiat yang diciptanya (Solusi edisi 23:13)
bagai si pencuri yang SErONok tatkala berjaya melaksanakAn "tUgASnya" sebAgAi penCuri berKAliBEr . bAgAi perOmpaK jutawan yang BANGGA akan hasil Rompakannya.. bAGai SYAiTAN yang GEMBIRa tatkala Anak2 ADam teWaas ditanGAnnya... okai, rase mcm susah jerkan nk ABSORB mende2 yang luar dri Lingkungan kite... So, aku bg cth lain yer.. bagai shopaholic yang GiRAng gumBIra biler BErshopping mopping taNpa waRas akal dan Duit.. sangGUP BERhUTaNG asalkan dapat ber'ShoppIng'. apa yang cube dinyatakan kat sini adalah untuk meng'emphasize' kan bahawa mASInG2 MERaSA KELAZATAN akan setiap Aktviti @ perbuaTAn YAng dilAkukan mereka tanpa rase Sedikit KEsesalan. malah mereKA BANgGa dGAn keLAzAtAn MAksiat mereka.. Nauzbillah.. <~~ ya ALLAh jauhkan CINTA sedemikIAn pada KAmi... AMIn ~~>

so ayien.. which one is yours??? hurmm... a QuESTION to  ponder!!
and kalian Plak cm NER?? ~~~let's think~~~~~

aNtara langkAh2 untuk Mencintai ALLAh  ------>

  • amalkan segala suruhan Allah dgn bersungguh2
  • jauHI larangan ALLAh
  • leTAKKAn ALLAH sebaGai PRIORiti
  • reDHA atas segala sesuatu terutama ketika musIbah
  • kerahkan Segala anggota bAdan terutama Hati utuk taat pada ALlAh
  • Anggap dunia sbg penJAra
  • sentiasa RENEW cinta KIta kepadA AllAh
  • Aktif BERIBADat
  • ikHLAS dlm berAMal
  • cinTAilah ape sahaje YANg disuKAi ALLAH dan bEnci apa yang DIbenciNYA
  • sentiasa berDOA dan pintalah dari ALLAh cinta-nYA
" ya Allah ya TUhanku, aku memohon kasiH sayangMUdan kasih SyAng orang yang mEnCINTAi-MU, serta (kasihkan) amalan yang mendekATkanku kepada CINTA-MU. YA Allah ya TUHAnku, jadikanlah kasih-MU lebih aku SUKAI berbandinG dirku sendiri dan AHli keluargaku, dan daripada air yang sejuk. "
                                            ----- RIwayat al- TIrmizi -----
SAhL bin ABdullah berkata : 'tanda cintakan Allah adalah cintakan AlQuran. tanda cintakan Alquran adalah cintakan NAbi s.a.w. tanda cintakan Nabi s.a.w adalah cintakan sunnah bAginda. tanda cintakan sunnah baginda adalah CIntakan akhIrat. tanda cinTAkan akhirat ialah tIdak mencinTAi diri sendiri. tanda tidak mencintai diri sendiri adalaH membenci DUnia. dan tanda benCI dunia adalah tidak mengAMbil daripada dunIA melainkan kadar yang meNCukUPI untuk SARA hidup.'


cinta itu anugERAh, cinta itu jugak FITRah.. kejalan mane kite nk salurkan anugerah cinta tu bergantung pda diri kita sendiri untuk menilai... baik saluran cinta itu. maka baiklah hasilnya.. sudah menjadi fitrah manusia ingin disayangi dan menyayangi tapi.. 
apakah ada lagi sesuatu yang lebiH baik dari disayangi dan menyayangi DIA yang mAHA PENCIPtA??? 
ketahuilah cinta yang sebenar2 cinta adalah CINTA Illahi..

p/s : tahanlah hati anda dri cinta , nescaya cinta pasti akan berjaya menembusi hati tanpa tertahan. so, sebelum hati benar2 berpaut dgn cinta dunia, pautkan hati dgn cinta ILAHI terlebih dahulu. wallahualam....


3 comments:

  1. panjang skali anda berceloteh tentang cinta.. mcm berpengalaman?
    ^^

    benarlah cinta yang pertama dan utama itu ialah cinta ilahi. tanpa Allah, kita xdpt mengenal apa itu cinta sekalipun. bayangkan jika di dunia ini Allah tak wujudkan perasaan cinta langsung. Mahu porak peranda dunia...

    jadi setelah menyedari yakinlah bahawa hakikat cinta sebenarnya adalah bersumber dr Allah, iaitu Pemilik Rasa Cinta untuk hamba-hambaNya yang beriman...

    sementara cinta syaitan hanyalah untuk mengajak meramaikan lagi teman-teman mereka di neraka! nauzubillah...

    alhamdulillah... CINTA ILAHI SENTIASA MENGETUK HATI KITA YEIN.. sudikah kita membuka dan membalasnya?

    TQ for this sharing.. jzkk. :)
    may Allah bless u..

    ReplyDelete
  2. to Aster.. (aisyah)
    hurm. pengalaman?? yup.. it's my experience, experience of READING a few articles regarding on this Issue.. ngee~~ semua terpulAng pada diri kita untuk menilai.. moga2 CinTA DiA yanG mAHA HAk itu akan selalu ada pada kita.. ya AllAh campakKanlah cInTA Mu kedalAm hati2 kami.. AMin..

    ReplyDelete
  3. cinta itu anugERAh, cinta itu jugak FITRah

    hurmmm

    _hAnA_

    ReplyDelete

salam terima kasIh..

...TERiMA Kasih diHUlurkaN keRAna Sudi menJEngukkan Diri DiLAman SeSaWAng yang BersaWang INi...
Lots of Love..
~~ayein~~